tisdag 9 februari 2016

Kalljästa morotsfrallor

Kalljästa matbröd. så enkla att göra. Blanda degen sen sköter den sig själv och ska bara jäsa i sin ensamhet en gång. När den ska bakas ut sträcker jag lite fint på degen och skär i bitar. Inge knåda här minsann, Gudomligt goda! Påminner om ciabatta i smak och konsistens, men jag tillsatte lite riven morot för att göra dem extra saftiga.

Sätt degen på morgonen och grädda på kvällen eller
sätt degen på kvällen och grädda på morgonen.













Kalljästa morotsfrallor
25 gram jäst
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
2 finrivna morötter
4 msk rapsolja
4 dl rågsiktsmjöl
14 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och tillsätt det kalla vattnet, rör om tills jästen löst upp sig.
Ha i salt, sirap, morötter och olja. Rör om. Ha sen pö om pö ner mjölet medan du kör degen i maskin (eller hur du nu blandar din deg). Sen kör du degen i maskin några minuter så glutentrådar bildas.
Sätt plastfolie över och ställ i kyl. Låt jäsa 7-10 timmar.
Häll upp degen på bord och sträck den till en rektangel. Skär i bitar och lägg på plåt. Grädda i 250 grader i ca 5 minuter, sänk därefter till 200 grader och grädda i ytterligare 10 minuter.
Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar